Zápisky z Reichu

Asi víte, že jsem právě teď na čtyřměsíčním studijním pobytu v Rakousku, přesto ale od začátku. V září jsem se přihlásil, v říjnu jsem prošel výběrovým řízením (no dobře, hlásili jsme se tři a vzali tři :)) a v únoru odjel. Přesněji pátýho února. Proto jsem vynechal Záhrab vol.n a koncem ledna trochu hákoval schůzky.

Bydlím v bytě se dvěma holkama z vedlejší třídy, byt je v rodinným domku, kde jsou ještě tři další byty. Je tady kuchyň, koupelna, Wohn-Schlafzimmer a taková malá chodba. Bydlíme v díře zvané Pöchlarn (Die Nibelungenstadt) a na vlak to máme tak 2,5 kiláku. A jo, je to celkem dost. Na druhou stranu si člověk dost rychle zvykne a pak už vám to ani nepřijde. Ale zvyk nezvyk, včera když sněžilo tak jsem zas vzpomínal na brněnský eMHáDéčko. kuchyň mapa

První týden měli Rakušáci prázdniny, tak jsme se procházeli kolem Dunaje a centrem Pöchlarnu a taky jsme byli na výletě stopem v Melku. Vzal nás takovej mladej saniťák, kterej říkal, že mu začíná směna ve dvě odpoledne. Trochu jsem se děsil, protože už v tu jednu, kdy nás vezl, pil energeťáky jak vodu a tak jsem byl zvědavej jak asi bude vypadat na konci směny. V Melku jsme se šli podívat na školu, kam budem chodit. A jo, viděli jsme fotky, ale tohle nás přesto zarazilo. Škola je součástí kláštera a abyste získali představu jak vypadá, stačí když napíšete do googlu „Stift Melk“ nebo „Melk Kloster“. Pak jsme skočili na kafe do internetové kavárny, protože jsme ještě neměli připojení v bytě a pak už domů. Vzalo nás první(!!) auto a tak cesta zpátky velmi příjemná, jen kořeň neuměl anglicky a německy moc taky ne. O víkendu přijeli ňácí lidi ze druhé třídy, tak párty párty a tak se přihodilo, že v pondělí, kdy jsme měli do školy, jsme byli zoufale nevyspalí. Pěkně jsme si popovídali s ředitelem, pak nás jeden učitel, co mluví trochu česky, nastrkal do tříd a hotovo. A byl to dost náraz. Ten moment, kdy vás přivedou a všichni si vás naprosto bezostyšně prohlíží fakt není moc příjemnej. Dali nás o ročník níž a navíc je tady asi školní docházka dřív, a tak jsme ve třídě s lidma 15-16. Moji spolužáci jsou celkem v poho, nejsou to úplně kámoši, ale dá se. Dneska jdu s něma do kina, tak uvidíme jak se budou naše vztahy vyvíjet. Učitelé jsou hrozně milí a je vidět, že je to učení baví. Celkově tady výuka probíhá trochu jinak, je tady mnohem víc diskuzí, aktivit, skupinovejch prací a tak toho asi ve výsledku proberou trochu míň, na druhou stranu je ta škola tak hrozně nevytáčí jak nás a něco si z toho pamatujou. Udělal jsem trochu trapásek v těláku, když říkám: „máte pěknou tělocvičnu, naše je tak poloviční“ a oni se tak koukli a řikaj: „ale tamhle to není stěna, to je jen přepážka. Tohle je jen třetina.“ Tělocvična netělocvična, jsou to děsní rakváči a v těláku teda žádný velký výkony.

Protože je tady všechno dost drahý, chtěl jsem si najít brigádu. Nevyšlo to, ale majitel cukrárny mě po odmítnutí pozval na pivo a majitel baru mi dal housku s Leberkäse a Coca-colu a ostatní byli aspoň milí, takže nakonec velmi zajímavá zkušenost. Celkově jsou všichni milí a na ulici se zdraví (u nás se to na vesnici možná taky dělá, nevím).

Je dost zajímavý se o sebe sám starat. Protože holky si vaří spolu ňáký dietní jídla, musím si i vařit a je to někdy dost veselý. Je to prostě nezvyk, že v ledničce je jen to pro co jste došli do obchodu a nádobí musíte umýt a zametat musíte a vyprat si a vyžehlit. Já neřikám, že doma to za mě všechno někdo dělá, ale takhle kompletně všechno jsem asi dělat ještě nikdy nemusel. Taky je nezvyk, trávit tolik času sám. Spolubydlící jsou sice fajn, že by to ale byly kdovíjaký kamarádky to taky ne. Celkově, velmi obohacující zkušenost.

A tedy, dostanete-li někdy možnost někam vyjet, chopte se jí. Možná se tady německy tolik nenaučím, protože mluví strašlivým dialektem a taky s něma mluvim dost anglicky, ale ta zkušenost s bytím „z domu“ je nedocenitelná. Mně změnily pohled na jistý věci už ty tři týdny.

Váš pokorný vypravěč – Ihr demütige Erzähler

P.S. : Přikládám bohatou obrazovou přílohu (je tam i Vídeň), školu si ale musíte najít. Je to trochu interaktivní článek, chápete 😀 a ještě přikládám filmový tip – Camina (2008). Španělský, moc dobrý. Vhodný i pro filmový klub. Na uložto (ano, jsem lamka .)) je to ve španělským dabingu a pěkné kvalitě.

Tak obrazová příloha bohatá nebude, zase s tím trochu bojuju.

postel a trika

IMG_0001

IMG_0011

vídeň1

Rubriky: Nezařazené | Štítky: , , , | 3 komentáře

Bulgaria is hot!

Inu, sešel se rok s rokem, a tak opět vyrazila výprava z naší školy na Východ. V pátek 11.00 GMT+1 jsme se sešli na Zvonařce a nastoupili do busu. Bus byl plnej Bulharů, kteří se vraceli z práce v severních Čechách domů a všichni vypadali jako docela vostří týpci. Jenomže, co čert nechtěl, do autobusu přistoupili v Budapešti další dva a jeden z nich byl opilej. A tak asi do dvou hodin v noci pořád něco vyřvával a otravoval a jeden z těch „českejch“ Bulharů na něho řval cosi zpátky a zrovna to byl takovej potetovanej a od pohledu zlej týpek a tak jsme se vsázeli za jak dlouho ho zabije, ale nakonec ho nezabil. V Sofii jsme vylezli po 18 hodinách jízdy rozlámaní, vyměnili si peníze na ty jejich Leva (je to asi 13 korun). Odtam busem do sedla Predel a odtam nahoru.

Čekalo nás ten den 7 hodin chůze dle průvodčíka, ale co čert nechtěl, vyrazili jsme po špatné cestě a tak jsme se museli vrátit a tak asi po hodině jsme byli na stejným místě, kde jsme vylezli z busu. Tak jsme se ukempili asi o 200 metrů dál, najedli se a někteří pak vyrazili stopem do Banska. To mělo být osm kilometrů vzdálený městečko s pěknýma historickýma budovama. Jenže to bylo kilometrů asi tak patnáct a historický budovy žádný a jediný co tam bylo fajn tak byla zmrzlina. Cestou tam nám chlápek zastavil asi tak po deseti minutách, ale když jsme jeli zpátky tak nám nikdo nezastavil asi dvě hodiny a už jsme z toho byli takový nešťastní, takže když nám nakonec zastavilo obrovský esúvéčko v kůži, řek jsem mu: „You’re our savior!“ a borec se na mě tak zvláštně kouknul, ale mně to bylo stejně uplně jedno.
Další den jsme teda slavně vyrazili, tentokrát už po správné cestě a byli rádi, že jsme to nešli den předtím, protože to bylo asi 9 hodin a ne sedm a přišli bysme tak v jedenáct večer. A přechod hor byl fajn, večer jsme se většinou ukempili u ňáký chaty a byla tam spousta jezer a v jednom místě i borovicovej prales a zajištěná cesta (takovým ocelovým lanem). Akorát nahoře byla celkem zima, přece jen jsme šli tak kolem 2700 metrů. Naštěstí nám vůbec nepršelo, až pak v Sofii. Celkově jsme skoro nepotkávali turisty a ochránce NP jsme potkali jen jednou. A je to tam docela fajnově značený, tak jsme se ztratili jenom jednou a to už stejně v podhůří. Po pár dnech jsme se teda jali sestupovat k monastýru Rozen a městu Melnik. Jenže, co čert nechtěl, tam nebyla voda a vůbec kde se ukempit a všude jen hotely a tak jsme si pronajali od jedné místní jeden celej barák i se dvěma Polákama a sprchou a spali tam. Tam jsme ze sebe udělali zase trochu lidi, družili se s Polákama (jeden byl ekolog a druhej lékárník) a zašli si tam někam na večeři.

Ráno jsme odjeli místníma dodávkama do Sandanskij, kde bylo dost zajímavý tržiště, kde měli opravdu všechno. Odtam busem zpět do Sofie, kde jsme spali v ňákým Hostelu, kde bylo asi tak padesát mladejch z celýho světa a bylo to takový západní. Tam jsme asi tak ve 14.00 GMT+2 odložili batohy a vyrazili do víru velkoměsta. Nejdřív jsme zašli k Číňanům do restaurace, kde jsem sněd 650g nudlí a hranolky a ještě jsem tam po někom něco dojídal. A měli tam záchody se stropem tak metršedesátpět, takže když jsem se zvedl, tak jsem jim málem udělal díru do stropu. Náležitě posilněni jsme vyrazili na prohlídku města, kde jsme obdivovali chrám Alexandra Něvskýho a mrazilo nás při pohledu na SSácký nože, co tam prodávali na takovým trhu se starožitnostma. Taky jsme našli Český centrum, kde byl týpek, co mluvil trochu česky a navigoval nás, kde je supermarket a pošta. A pak jsme byli v mešitě, kde jsem si povídal s ňákým Íráčanem a celkově to bylo fajn. Pak zpátky do hostelu, večer ještě jednou k Číňanům a spát. Ráno už domů, tentokrát jsme na hranicích dohromady stáli pět hodin, takže zpoždění pouhé dvě hodiny.
Byl to parádní trip, opravdu vám doporučuju si někdy něco takovýho zkusit, je to fajn.

Váš pokorný vypravěč

A nejdou mi sem nahrát fotky.

Rubriky: Nezařazené | 2 komentáře

Cestopis s Jezevčíkem

To si tak sedím v pátek večer před odchodem do muzejního víru metropole na bytě, houpu se v křesle a přemýšlím, co s načatým dopolednem, které přijde následující sobotní den. Kuci roverský chtěli víc akcí, ale čas nemají.. spolu s myšlenkami, jak tohle skloubit, se mi v hlavě rojí více či ještě více nereálné nápady, co by se dalo dělat. Po zamítavých reakcích svědomí zkouším štěstí, žhavím Kubika a píšu dlouhou sms s pozvánkou na nejméně nereálný nápad.. Většina z nás žije celý život v Brně. Zkusil si ho ale opravdu někdo projít, jen tak? Zjistit, kde co je, jak to je daleko a jestli je Líšeň ještě v Brně? Já ne.. a protože celkem dlouho pro mě platila rovnice Brno = Bystrc + Česká + Hlavní nádraží, tak jsem neváhal udělal tlustou čáru za svou omezenou nevědomostí.

Plán byl jasný, 25.5 v 9.00 sraz u nástěnky a od tama co nejpřímější trasou do Mariánského údolí v Líšni, pěšky.. Na srazu jsme se sešli.. čtyři. Já, buzola, azimut 335 a pes Frodo alias Friťák. Bohužel to nebylo přímo v devět, ale kdo by spěchal, když se Radim a Joža nejprve potřebovali dostat domů a teprv pak vyrazit. Nakonec jsem tedy v kulatých deset dopoledne vyrazil ostrým krokem z konečné Ečerova, pouštěje stopky na mobilu, aby byla nějaká ta dokumentace.. Původní plán běžet celou cestu jsem zamítl ze zdravotních důvodů (vzácná nemoc, v latině „acedia“), ale i tak jsem celkem rychle dorazil podél šaliny k mostu u Kubíčkové, odkud už z dáli zářilo fialové triko s gemmou na zádech. Teď už ve třech jsme se s Radimem dostali přes ulice a uličky za nosného hovoru až ke kamenolomu, kde se připojil poslední člen výpravy, zakladatel firmy s outdoorovým vybavením, Sir Joseph. Kuci shodou okolností byli oba na Cordaporadě, takže jsme probírali vše možné od nápadů a zážitků z kurzů až po aktuální problémy a situace. Cesta kolem řeky nám tak hezky ubíhala. Přes pokec o autech a návodu, jak si poradit v Rumunsku, přecházíme zahrádkářskou oblast za Jundrovem, přebíháme rozpálenou silnici na Bráfové a mezi rodinnými domky stoupáme na Kravák. Přemýšlíme, odkud se odpaloval úvodní ohňostroj a po trase podzimní šifrovačky klesáme podél bývalých kolejí u GML, kde byla obzvlášť vypečená šifra s barvami (Jeňour: „Triviální…“) a kterých tu teď už stojí jen polovina.

Před VUTFASTem však přichází plánovaná rána, Radim ztrácí sílu a musí domů pro voušr na LANko, kam má odpoledne nahrat skautíky. Odpouštíme mu, přidáváme do kroku a scházíme už o něco méně známými ulicemi k Lužánkám, probíraje Ameriky a Ruska na čtyřech kolech. Kvůli porouchaným semaforům přecházíme na červeného panáčka a po Erbenově obcházíme mou milovanou školu nejvyšší. Trošku cítíme nohy (od slova „city“), a tak na nejbližším minináměstí dáváme přestávku. Dáváme si chleba, Frodo šišku a je nám dobře.. Nemůžeme ale vytuhnout, a protože už jsme v půli cesty, procházíme přes Venhudovu, zdravíme Pazourův domov (akorát nevím, kde a jestli vůbec tam bydlí..) a přes Merhautovu vcházíme do Husovic, kam jsem ještě nikdy pěšky ne(do)šel. A ono to nevypadá vůbec zle, pěkný rodinný domy, úzký ulice, klid.. to vše, než dorazíme k řece, kudy vede 4ka a kde to taková idylka už není. Umně se ale vyhýbáme Zábrdovicím, procházíme pod železniční tratí, nacházíme názarníky a palubní desky z asi felicie, ale necháváme je tam a následně provádíme vizuální sociologický průzkum dvou, kdysi stejných, nyní diametrálně odlišných bytovek, co stojí vedle Gajdošky. Teď už na zeleného panáčka přebíháme městský okruh, kocháme se vilami bývalých vojenských pohlavárů vedle kasáren o velikosti cizkrajovecké fary a u Honda salónu nacházíme správnou cestu vedoucí na kopec – Vinohrady.

O pověstnou zahrádkářskou oblast, o které se píše třeba na Kafelance (.wz.cz) jsme zavadili jen letmo, a spíš se držíme hlavní cesty, která je těsně pod vrcholem lemována aktivitami Radimových kolegů (Střediska volného času Lužánky, kdyby to někoho zajímalo a dočetl se až sem). Zálibně koukáme na skoroslacklajnu, ale my máme jiný cíl, a tak pokračujem k panelákové čtvrti. Ameriku od Jožovo kámoše nenacházíme, ale naproti tomu jsme skoro hned na konci Vinohrad a u výlohy Hoška motoráře a.s. plánujeme budoucí nákupy, až budeme velcí kluci a budeme mít na účtech aspoň sedm vín. Následně trochu riskujeme a plánujeme průlez „země nikoho“, která nás dělí od Líšně. Díra v plotu a krátké bloudění nás nijak neodrazuje, spíše přemýšlíme, jestli bude v plotu díra i na druhé straně. Využíváme konečně nezastavěné plochy k tomu, co Froďák dělal u spoustu rohů po celou cestu, a vzápětí po překonání tzv. via narcotica de Pablo Escobar dorážíme ke čtyřproudovce před Líšní. Přebíháme půl cesty, pak se chvíli kocháme velmi rychlými auty projíždějícími z obou stran, a jakmile to jde, opouštíme tuto neplánovanou podívanou a zařazujeme druhý odpočinek na na krásném industriálním betonovém návrší uprostřed travnatých ploch.

Zbývá nám poslední čtvrť a trochu vody, takže ji skoro dorážíme, kecáme o Osadě předchozí i nadcházející a nakonec se zvedáme k poslednímu útoku. Procházíme mezi paneláky k obchodnímu středisku ze zlatých dob, kdy se všichni měli dobře a měli všechno. Proto nás zaráží nenalezení potřebného bankomatu, a tak radši pokračujeme dál přes louku v údolí přes místo, kde měl Joža s Radimem a Jeňourem rádcáky s Rozrazilem, takže při procházení mezi následujícími domy probíráme rozdíly mezi Rozrazilem a Cordou. Najednou se kopec láme a při pohledu na zastávku 8ky, kde se natáčela závěrečná scéna Metr Xu (brněnská verze Matrixu), klesáme do staré části Líšně, která je v porovnání s panelákovou části jako pěst na oko (nebo naopak..). V jednom z domů chladíme žaludek zmrzlinou a podél potoka se blížíme k cíli. Pocestě nás ještě zastaví neodbytná rodinka „Dobrýdencojetozapejska“ a poznávají v něm Froda.. je to holt celebrita. Nenecháváme se s Jožou ale odklonit od denního cíle a s nevídaným tempem finišujeme do poslední zákruty, za kterou se otevírá zastávka 55ky – Mariánské údolí.. jupiky jej! Čas na stopkách ukazuje 04:32:66 i s přestávkami.

Dávame si dvě zlaté za dva zlaté, a klobásu za tolar (tak nakonec klobása nebyla) a pozorujeme podivné lidi, kteří mají vedlejší stůl pokryt tričky.. později se na webu dovídám, že tam byl i cíl pěšího 100km závodu Okolo Brna… Nu a protože máme festovní hlad, tak fotíme závěrečné (první a poslední) foto na odolnou krabičku od mýdla a 55ka nás odváží přes zast. Myškovu (po degeneraci českého jazyka přejmenovanou na Mifkova) do Židenic, loučíme se s Froďákem, přidává se k nám Marťa a jedeme do jedné nejmenované restaurace na Svratecké zajíst grilovanými žebry dnešní úspěch. Takhle to dopadá, když se sejdou fajn lidi u sebeblbějšího nápadu. Inspirace do budoucna? Přidejte se a nedělejte Helenu!

Zevl text, Joža foto

Nudná statistika říká tyto údaje:
Ečerova-Mariánské údolí = vzdušnou čarou 15,8 km; naše co nejpřímější trasa = 20,85 km
Doba start-cíl = 4 hodiny 32 minut; čas chůze cca 4 hodiny; rychlost něco přes 5 km/hod
Oficiálně daná průměrná rychlost chůze dospělého (myslím): 4 km/hod
Počet navštívených čtvrtí: 13

Rubriky: Nezařazené | 2 komentáře

Můj hlasitý koníček

Jelikož mi bylo minule vyčteno, že jsem to měl příliš dlouhé (a nedivte se, takové nevyčerpatelné téma a ještě k tomu Jeňour) tak to bude dnes o kousíček kratší. Ale u tématu částečně zůstanu. Když u nás ve škole dělali volnočasový průzkum, uvědomil jsem si, kolik času věnuji další aktivitě spojené s hudbou – saxofonu. Tedy, snažím se – často se vracím domů pozdě a hrát sousedům večerku na přenosný parník není vítaná věc.

                        Hrát na saxofon byl odmala jeden z mých snů. Když jsem se učil na flétnu, moc mě to nebavilo, docela jsem to flákal a jedna z mála věcí, co mě u toho držely, byla právě představa, že bych to mohl dotáhnout až k saxofonu. To se mi nakonec podařilo, když jsem se po asi 7 letech hudebky v Bystrci a krátkém období soukromého učení přihlásil na ZUŠ Veveří, kde byla možnost si saxofon zapůjčit. Kupodivu je to hodně podobné flétně a včetně nátisku a náročnosti foukání na tom není nic těžkého. Tak začala tedy další část mého hudebního vývinu.

Už v té době jsem však začínal poslouchat jinou hudbu. Sum41 aLinkin Park sice saxofonu nijak nevadili, ale nemohl jsem hrát jejich písničky a zbytek byl docela nudný. A občas se stalo, že za mnou někdo přišel a ukázal mi nějakou známou písničku se saxofonem abych ji zahrál a já neměl absolutně žádné ponětí co koho to je. . Každopádně po vyprchání počátečního nadšení už to bylo dost podobné jako s flétnou a motivace byla ještě menší. Po druhém roku jsem s tím chtěl už seknout, ale jelikož jsem byl příliš líný i na to, tak jsem přestoupil ještě do dalšího roku. Občas lenost není úplně špatná vlastnost, když vás donutí něco udělat…

Pak totiž nastala změna. Kromě hudebky začal chodit do malého Junior Big bandu, což bylo něco docela jiného. Jednak scházet se se skupinou a tvořit dohromady je fajn, dvak když hrajete, tak je váš hlas potřeba, ale chyby zaniknou v souzvuku ostatních nástrojů a hlavně písničky, co jsme začali hrát už měly něco do sebe a já si to začal užívat. Poslední rok jsme se spojili ještě s jedním Big bandem a teď nás v něm hraje13 ato už je slušný rámus. Měli jsme dvě vystoupení, z nichž už to první byl úžasný zážitek, protože rok před tím, než jsem na saxofon začal hrát, jsem byl na koncertu v tom stejném sále a té stejné skupiny, do které jsem se teď dostal. Druhý jsem měl včera a taky jsem si ho užil, zvlášť díky přátelům, kteří na něj přišli. Je to přeci jenom ještě lepší, když můžete hrát pro radost svých blízkých.

Nicméně tento rok taky budu absolvovat a tak se mi naskýtá otázka co dál. Myslím, že mi ty čtyři roky i něco daly a s bandem hraji opravdu rád. Ale další rok bych i kromě maturity chtěl mít víc času na další věci a už nevím, jestli by se další investice vyplatila. Kromě toho začínám mít stále víc rád kytaru. A tak přestože ještě nejsem rozhodnutý a na hudbu rozhodně nezanevřu, pravděpodobně už příští rok ukončím výuku a budu jen občasně hezky vzpomínat. Své věrné čtenáře ještě případně pozvu na nějaký koncert do konce roku a všechny chci povzbudit. Tvoření hudby je něco neskutečně krásného, tak to zkoušejte a užívejte si to, kdykoli k tomu budete mít příležitost.

                                                                                               Jeňour

Rubriky: Offtopic | Napsat komentář

Jak jsem fandil Kometě

Asi tušíte, že se letos brněnskému hokeji v závěru sezony nebývale daří. Možná ale už nevíte, že se Kometa do finále dostala po 41 letech. A možná taky nevíte, že se každej zápas velkoplošně vysílá na náměstí Svobody.

Upřímně řečeno, fanoušek jsem spíše televizní a spíše příležitostnej. To znamená, že během základní části jsem se nekoukal skoro vůbec, play-off ale sleduju celkem poctivě. Vybral jsem si dobře. Čtvrtfinale se Spartou bylo strhující, semifinále s Plzní taky a totéž čekám i od finále s Pardubicemi. A proto jsem dneska vyrazil na první velkoplošnou projekci.

Na Svoboďák jsem dorazil hodinu předem a našel spolužáky. Od kamarádky jsem vyfásl šálu a instrukci – toč s ňou pořád a pořádně. Postupně se náměstí plnilo a před prvním vhazováním už bylo pěkně těsno. Atmosféra krásná, lidi příjemní, teplota obstojná. Zpívalo se (naštěstí jsem znal slova) a skandovalo. Do první třetiny Kometa naskočila slušně, jenže Trvaj zaváhal a snadná střela od modré mu propadla do brány. Ve druhé třetině srovnal Leoš Čermák a do třetí se šlo s vyrovnaným skóre 1:1. Pak dostala Kometa po další Trvajově chybě gól. Atmosféra by se dala krájet. Kometa ale rychle srovnala a všichni se uvolnili. Jenže Pardubice daly další gól. Kometa opět srovnala. A Pardubice daly gól. To už na sebe fanoušci vrhali nervózní pohledy a tajili dech. V této chvíli Brnu pomohl soupeřův gólman, když zanedbal nahození od červené a puk se mu dostal za záda. Přišlo prodloužení a po prodloužení nájezdy. První čtyři nájezdy byly neúspěšné, pak Pardubice daly. Svorně jsme se shodli, že bychom nechtěli být na místě Leoše Čermáka, který musel dávat. Najel pomalu a nedal. Zklamání bylo obrovský. Tři hodiny jsme fandili a nakonec prohra.

Přesto jsem rád, že jsem tam byl. Atmosféra byla určitě srovnatelná s nedosažitelným Rondem. A proto vás vybízím, máte-li čas, vyražte fandit. Zážitek je to krásnej.

Váš pokorný vypravěč

P.S. Nechci aby to vypadalo, že Trvaj dneska byl hroznej. Opět chytil věci, který bych se po něm ani neodvážil žádat, jen dostal dva hloupý góly.

Rubriky: Nezařazené | Štítky: , , | Napsat komentář

Má dobrodružství s Deltou

Minulý článek o autě měl celkem odezvu, a tak jsem se rozhodl  napsat ještě jeden, o dalším  neobyčejném kousku, který patří mému dlouholetému kamarádovi a našemu bývalému členovi Michalovi.  Jméno tohoto vozu je vcelku napsáno: „Oldsmobile Delta 88 Royale Diesel“ z roku 1978. Od obyčejné „ameriky“ se nejvíce odlišuje právě oním přívlastkem „diesel“. O technických  údajích a podobně jsem se rozepisoval ještě v papírovém vydání časposu, teď bych chtěl ukázat spíš její příběh a to hlavně pomocí fotek co jsme za léta nashromáždili.

Všechno to začalo v létě roku 2009, kdy se z „pralesa“ kousek od Rakovníka přestěhovala na korbě náklaďáku k nám do Brna…

Po příjezdu byla částečně rozebrána a čekala ji spousta údržby, jako ošetření rámu, výměna olejů a hromady dalšího…

Konečně zas v kompletní… a po delší době zase mohla na silnici…

Kde s ní nebyla nouze o zajímavé momenty.. 🙂

I přes některé poměrně větší mouchy jako byl celkem markantní únik oleje a potíže se startováním jsme se ji rozhodli konečně loni na jaře vytáhnout na sraz, který se nakonec velice povedl a až na jedno krušné startování ho Delta zvládla.

 

Po srazu se ukázalo, že je na tom původní motor ještě hůř než jsme předpokládali a Delta loni na konci léta podstoupila transplantaci nového dieselového srdce.

Po výměně motoru se nám dlouho nedařilo jej opět probudit k životu. Po dlouhých měsících se nám konečně před týdnem podařilo nastartovat a věci se zase dali do pohybu. Za těchto pár let co jsem na ní s Michalem občasně pracoval jsem si ji i přes všechna úskalí náležitě oblíbil.

Na závěr přidám ještě video, aby jste měli  zhruba představu jak vlastně taková věc zní. (poslední projížďka před novým motorem)

http://www.youtube.com/watch?v=V6NkSj7-2-o

 

Rubriky: Nezařazené | Napsat komentář

Nemám rád Q

dešTník; podstatné jméno

dEvět; číslovka

Loď; podstatné jméno

Sto; číslovka

vlákNo; podstatné jméno

Ten; zájmeno

 

onO; zájmeno

Sníh; podstatné jméno

 

rŮst; podstatné jméno

dvacEt; číslovka

mámA; podstatné jméno

nikdO; zájmeno

osmnÁct; číslovka

cíL; podstatné jméno

kteRý; zájmeno

tentÝž; zájmeno

deSet; číslovka

dvaNáct; číslovka

!

Je to jak v životě, někdy člověk mele takový nesmysly, že ten druhý spíš něco pozná z toho, na co dává důraz.

Rubriky: Zábava | 3 komentáře

Lyžování – na běžky nebo sjezdovky?

Zima je sice v našich zeměpisných šířkách dávno pryč, přesto bych se rád vrátil k tomuto velmi pěknému a pro mě i oblíbenému zimnímu období. Pěkná však zima umí být především se sněhem a s ním jaksi neodmyslitelně souvisí i lyžování. Každý si při slově lyžování pravděpodobně představí sjezdovku a lyžaře jedoucího z kopce dolů. Lyžovat se však dá také na běžkách, s malorážkou na zádech, v boulích, na skikrosové trati a kdoví jak jinak.

Chtěl bych se teď věnovat lyžování sjezdovému a běžeckému. Obě tyto disciplíny jsem si letošní zimu vyzkoušel, navíc oba sporty jsou mými oblíbenými, tak bych se chtěl pokusit o tochu srovnání.

Člověk jaksi automaticky bere, že se přece při lyžování na sjezdovkách jen vozí, zatímco na běžkách se nadře. Po letošní zkušenostech musím říct, že rozdíl mezi únavou z celodenního lyžování na sjezdovkách a z 25 najetých kilometrech Vysočinou není až zas tak rozdílný. Jen ze sjezdovek vás víc bolí nohy, z běžek pak ruce.

Výhodou běžeckého lyžování je bezesporu cena. Nemusíte platit za lanovky a také vybavení pořídíte o něco levněji. Přitom kvalitně upravené nejsou dnes jen sjezdovky, ale i běžecké tratě.

Co rozhodně oceňuji na běžkách je i fakt, že poznáte mnohem více míst, zatímco na sjezdovkách vám po dvacáté stejná sjezdovka připadá trochu nudná (to je asi hlavní důvod proč češi tak rádi jezdí lyžovat do Alp)

Pokud jste spíše vznavači rychlých sportů než romantici kochající se krajinou, pak vám jistě sednou více sjezdovky. Rychlosti kolem 70km/h které na sjezdovkách dosáhnete by jste na běžkách dosáhli asi stěží. I když, jak jsem se přesvědčil, zážitkem je i 40km/h na běžkách. To pak ale máte co dělat když je pod kopcem zatáčka.

A ptáte-li se kam na oba sporty vyrazit?

Pro nás Brňáky bych za nejlepší oblast pro běžkování označil rozhodně traťě kolem Nového města na Moravě, kde najdete několik desítek upravených běžeckých okruhý a tras. V kombinaci s pěkným počasím to pak vážně stojí za to. Navíc z Brna jste zde vlakem za 2 hodiny.

Pro sjezdové lyžování bych si pak z českých a moravských středisek vybral Dolní Moravu v pohoří Kralického sněžníku. Hlavní výhodou je vzdálenost od Brna. Která sice činí asi 130km, ale bližší středisko těchto parametrů najdete jen stěží. Kombinace dlouhých sjezdovek různých obtížností,  moderní techniky (lanovky, zasněžování) a kvalitně upravených svahů dělá ho rozhodně posouvá na dobrou úroveň. Já můžu jen doporučit.

Rubriky: Offtopic | 1 komentář

Bach is back

Tentokrát bude můj článek pro některé trochu zvláštní. Nejsem si jistý, jestli se vám to bude zdát jako předem jasná věc, nebo naopak značně zdeformovaný a znejistělý názor. Ale věřím, že se mě pokusíte pochopit a aspoň něco vám to dá. Chtěl bych se totiž dnes podělit o svůj názor na hudbu. Ale vezmu to nejdříve trochu zeširoka…

Hodně lidí dnes tvrdí, že hudbou žije. Je to přece mnohem snazší než dříve a tak trochu v módě. Sami vidíte, kolik lidí chodí po ulici se sluchátkama v uších. Odkud všude hudba zní. A teď se vás nebudu snažit přesvědčit, abyste toho nechali, neničili si uši a naučili se poslouchat kráse ticha. Jen abyste se malinko zamysleli, co pro vás sama hudba znamená.

Když nedávno byl slušný rozruch, ohledně zákonů, jako PIPA a ACTA, upozornil mě kámoš na jeden z důsledků, který by to pravděpodobně mělo. Tvrdil, že s nemožností jednoduchého získávání hudby, by velká část lidí začala hudbu pořizovat legálně, ale díky tomu si jí více vážit. Je pravda, že dnešní hudba už se mnohem častěji stává kulisou, než oceněným druhem práce a umění.

Umění… zní to samozřejmě a každý z vás by nejspíš byl schopen obhájit svůj styl. Přesvědčit mě, jak pěkně zní, má pravdivá a duchaplná slova, vtipné náměty, promakané klipy, excelentní výkony či prostě dobré nápady. Víte, nejsem v tomto příliš vzdělaný a mám slušné mezery. Znám jen pár kapel, byl na sotva několika koncertech a asi dokážu posoudit jen některé věci. Jako každý jsem pak prošel určitý vývoj ve vztahu k různým žánrům i hudbě obecně. Od Nohavicy jsem se přes vše možné typu Groove Coverage dostal k Beatles, pak přes rock s příkladem Queen a punk jako Sum 41 došel díky několika lidem až k metalu. Na krátkou chvíli jsem ho považoval za vrchol a nejlepší styl vůbec. A zároveň s tím začal nemít rád techno, nadávat na Biebera a smát se raperům. Pak jsem ale začal narážet na další písničky a tak nějak si uvědomil, že si to celý trochu namlouvám. Asi stejně, jako že nemám rád poridge nebo olivy (v pátek jsem se je konečně naučil jíst). Pořád jsem měl rád metal, ale zároveň jsem začal chápat ostatní a to, co vidí na jejich hudbě a začal si ji užívat taky. A tak jsem dospěl k názoru, že každá hudba je dobrá, i když některé si vážím víc. A tak už dnes pro mě není přiliš důležité, zda mi poslouchám německý metal, francouzský rap, korejský pop, nebo britské hardcore techno. To vše považuji za umění a vážím si lidí, kteří to dělají.

Můžete namítnout, že přece nemůžu mít rád všechno a pochopitelně máte pravdu. Některé hudební styly jsem ještě nestihl pochopit, některé mi přijdou až moc výstřední, nebo zvrácené. Ale co vyloženě nemám rád, jsou vykrádačky. Od kámoše jsem kdysi slyšel, že prý stačí mít v písničce čtyři rozdílné akordy, aby písnička nebyla „ukradená“. Vím, že dneska už je asi těžké vytvořit něco nového a originálního, zvlášť když půlka písniček je na 4 nejprofláklejší akordy (viz Four chord song). Ale ještě jsou skupiny, které to dokážou a tak nemám rád, když někdo vezme nějakou starší písničku, přezpívá ji a udělá z ní světovej hit. A to bez jediné zmínky o tom, čím se „inspiroval“. Naproti tomu proti coverům nemám naprosto nic. Každý dokáže dát to téže písničky svůj nádech, a čímsi ji obohatit. A tak mojí poslední velkou záchrannou se stala skupina The Piano Guys. Tak snad ještě vydržíte, i když se trochu rozpovídám o nich.

Vlastně jsou to jen dva týpci z městečka v Utahu, kteří se víceméně náhodou potkali a rozhodli se spolu tvořit hudbu.  Jon Schmidt hraje na klavír od svých 11 let, skládá hudbu a sám už vydal několik alb. Steven Sharp Nelspon hraje hlavně na cello, ale učil se na hodně dalších nástrojů a jejich prvky, obzvlášť kytary a bicích, jsou nezřídka patrné. Často pak nahrává několik nástrojů do jedné skladby a tak tvoří takový malý orchestr. A když se dají dohromady, vzniká něco úžasného. Jejich hudba by se dala zařadit do New Age classical music a je to vlastně kombinace hudby klasické a populární, jejich vizí pak inspirovat lidi a ukázat jim, že „vážná“ hudba je pořád „cool“ a zároveň něco krásného. Většina jejich písniček jsou právě covery známých hitů, oni jim však propůjčují něco ze sebe. Proslavili se především na Youtubu, díky skladbám jako Michael meets Mozart, Cello Wars (parodie na Star Wars), nebo Peponi (písnička Paradise od skupiny Coldplay). Pro mě to jsou borci, kteří jsou nejenom nehorázní skilleři a jejich hudba je opravdu „vysokým“ uměním, ale hlavně kteří dokážou povzbudit, vrátit mi optimistickou náladu a povzbudit do dalších věcí. Tvoří kousek štěstí v mém životě a jsem rád, že je znám, proto je chci doporučit i vám ostatním…

Inu, rozepsal jsem se trochu víc, než jsem čekal, takže díky všem, co to dočetli až sem. Co jsem vám chtěl říct, bylo, že hudba je nádherné umění a je fajn si ho vážit a neodsuzovat za každou nedokonalost. To dokonalé si pak zkuste prožít a zpříjemnit si tím volné chvíle. Tak nějak poslední dobou, jakmile doma nemám co dělat, tak popadnu kytaru a jdu si brnkat. Na cestě pustím náhodnou písničku do sluchátek. A ke známé hudbě si zazpívám. Jen tak pro radost. A hudba ještě dokáže přinést hodně radosti. Tak vám přeji, ať si vážíte toho, co máte a dospěte k tomu, co pro vás hudba opravdu znamená.

                                                                                                                                             Jeňour

Rubriky: Offtopic | Napsat komentář

Sněžnice

Začátkem ledna jsme já, Komár a Joža dostali pozvání jet na sněžnice od jednoho instruktora z CORDY. „Super nabídka“, řekli jsme si. Původně se mělo jet na tři dny, nakonec jsme jeli jen na dva (a jednu noc). V Brně mi to přišlo málo, ale nakonec jsem byl ještě rád. Odjížděli jsme v sobotu brzo ráno, bohužel Joža ve středu onemocněl a tak se nemohl zúčastnit. A tak jsme s Komárem vyjeli v 6.29 jedničkou směr Grand – Olomouc – Bruntál – Ovčárna. 

Celkově nás bylo pět – dva instruktoři z CORDY, já, Komár a jeden loňský absolvent. Na Ovčárnu nás vyvezl skibus, tam jsme nasadili sněžnice a dál jsme pokračovali pěkně pěšmo. První den jsme měli ujít asi pět kilometrů. Celkem směšná vzdálenost řekne si člověk. Nicméně kombinace sněžnic, batohů a celkem silného větru udělá svoje. Když jsme teda asi po dvou hodinách došli na místo určení, Jelení studánku, byly dvě odpoledne. Tam jsme našli vhodný místo na vykopání záhrabu a začali kopat. Já kopal záhrab pro dva s Komárem, kde jsme plánovali přespat společně. Co se ale nestalo, narazili jsme na stromek, což nám dosti zkomplikovalo další kopání a tak jsme nakonec kopali asi dvě hodiny. I tak byl záhrab malej a tak bylo dost štěstí, že na Jelení studánce je útulna, kde jsme mohli uvařit. Ještě ke stravování, Ježek (šéf výpravy) uznává na horách model snídaně – večeře. To znamená že se najíte ráno a večer. Mezitím nic. Asi v osm jsme se odebrali do záhrabu, pořádně se připravili na noc (podložit se vším co jde a nohy strčit do batohu) a spokojeně usnuli. Možná se to nezdá, ale v záhrabu je docela teplo. Ráno jsme opět uvařili (mimochodem černej čaj se sušeným mlíkem je fakt fajn) a vyrazili volným terénem směr Malá Morávka. Tam jsme došli kolem jedenácté a odtud jeli přímým busem do Brna.

Teď k druhé části nadpisu. Už když jsem odjížděl, byl jsem trochu nachlazenej, ale říkal jsem si, že to bude v pohodě. Taky mě trochu zboural model stravování, přece jen nejsem zvyklej půl dne nejíst. No a abych nezapomněl, měl jsem jenom jedny ponožky. Kombinace tohoto způsobila, že než jsme vykopali záhrab, byl jsem promrzlej skrz naskrz a taky jsem přemejšlel kolik mi ještě zbylo prstů na nohách. Celkově jsem byl na dně. Být to na mně, večer snad ani nevaříme a jdem rovnou spát. Naštěstí mě Komár podržel, nachystal vaření a nechal mě ať se v záhrabu uvelebím jak potřebuju (bylo tam fakt málo místa). Po večeři mi už bylo mnohem líp a tak jsem se v noci překvapivě parádně vyspal. A druhej den? Nebylo mi úplně dobře a tak mě cesta do Malé Morávky málem zničila. Celkem hlubokej sníh v údolí a věčný přeskakování potoka mi ne zcela sedlo.

Celkově mě tato výprava přesvědčila, že zvláště v zimě je důležitý se umět o sebe postarat. A na to sem evidentně nebyl tentokrát připravenej. Příště, obohacen o tuto zkušenost, se s tím snad poperu líp. Takže, než vyrazíte na hory, pořádně se připravte (i psychicky).

Váš pokorný vypravěč

P.S. Fotky bohužel ještě nemám, ale stejně jich je málo.

Rubriky: Nezařazené | 1 komentář